Onsdag 20 maj
Dag 1 - Resdag, ankomst Scopello
Direktflyg Arlanda-Palermo 10.10-13.45. Transfer (cirka 1 h) till charmiga byn Scopello där klipporna reser sig ur vattnet. Enligt legenden var Scopello sista stopp för Odysseus innan han återvände till Ithaka. Check-in på hotell. På eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en kortare promenad (1 km) ner till Tonnara di Scopello - byns gamla tonfiskfångstanläggning, idag bevarad som kulturminne. Möjlighet till dopp i havet med strålande utsikt! Gemensam middag på förbokad restaurang.
Måltider som ingår: middag


Torsdag 21 maj
Dag 2 - Naturreservatet Zingaro & San Vito Lo Capo
Efter frukost inhandlar vi matsäck i byns lokala bageri och påbörjar resans första vandring i naturreservat Zingaro - ett skyddat område med vilt kustlandskap och makalösa vyer. Här finns vandringsleder av olika svårighetsgrad, vi har valt den lätta längs kusten och med minst höjdmeter. Inne i naturreservatet finns ett litet hantverksmuseum där vi stannar till. Vi äter matsäck i det fria, möjlighet finns till dopp i någon av ledens små vikar. Ute ur naturreservatet väntar kortare busstransfer till lilla staden San Vito Lo Capo. Check-in på hotell. San Vito Lo Capo är känd för sin långa vita sandstrand och spektakulära fond med höga kalkstensberg. För den som önskar finns möjlighet att följa med på en kortare eftermiddagspromenad ut till fyren och strosa utmed öns västliga kustremsa med sina dramatiska berg som blivit tillhåll för klättercommunities från hela världen. Middag på egen hand.
Vandring
Längd 7 km
Höjdskillnad +150m/-150m
Måltider som ingår: frukost


Fredag 22 maj
Dag 3 – Erice & Trapani
Vi tar oss söderut med busstransfer (cirka 1 h) till den högt belägna medeltida byn Erice med snirkliga kullerstensgator, stenhus i sandfärgad kalksten, små kyrkor och gränder. Den här pärlan ska man ge tid! Vi vandrar därför i behaglig takt i och runt byn och passerar höjdpunkter som Castello di Venere – en normandisk borg byggd på resterna av ett antikt Venustempel och Balioträdgårdarna – gröna terrasser med vidsträckt utsikt mot havet. Egen tid i Erice för lunch eller fika och för att själv upptäcka Erice som brukar kallas ”staden med hundra kyrkor”. På eftermiddagen samlas vi för att ta linbanan ner från Erice till Trapani - staden som bär havet i sitt hjärta, långt ute på Siciliens västra spets. Check-in på hotell i Trapanis centrum. I Trapani möts Medelhavet och Tyrrenska havet, staden var länge centrum för tonfiskfiske och saltproduktion och hamnen har fortfarande en genuin maritim atmosfär. Stadskärnan rymmer vackra barockpalats, kyrkor med arabiska kupoler och eleganta piazzor och arkitekturen speglar stadens många herrar: fenicier, normander, spanjorer. Köket är en unik blandning av italienska och nordafrikanska influenser. Typiska rätter är couscous alla trapanese med fisk och buljong och pesto alla trapanese, en rustik röra på mandel, tomat och basilika som blandas med pasta. Tonfisk och svärdfisk serveras på alla tänkbara sätt: grillade, marinerade eller i grytor. Marsalavinet från de närliggande vingårdarna i Marsala passar perfekt som aperitivo eller efterrätt. Gemensam middag på förbokad restaurang.
Vandring Erice
Längd cirka 4 km
Totala höjdmeter cirka 70m
Måltider som ingår: frukost, middag


Lördag 23 maj
Dag 4 – Favignana, Egadiska öarna
Efter frukost inhandlar vi matsäck på någon av stadens bagerier innan vi tar snabbfärjan till ön Favignana, den största av de Egadiska öarna, med cirka 4000 invånare. Här gör vi två vandringar: Den första upp på Monte Caterina och den feniciska borgen. Vandringen är lite krävande men belönas med panoramautsikt över hela ön och ända bort mot Siciliens kust. Vill man hellre stanna i byn och njuta av folklivet gör man det.
Väl nere igen i byn Favignana laddar vi om för en kortare vandring utmed öns norra kustremsa med slingrande väg längs havet förbi klippor och badvikar. Vi stannar till på någon av stränderna. I närheten finns den arkeologiska platsen Grotta del Pozza som vi passar på att besöka. Ljuset som faller in kan vara magiskt, särskilt i kontrast till den ljusa kalkstenen. På sen eftermiddag tar vi färjan tillbaka till Trapani. Middag på egen hand.
Vandring I upp till borgen
Längd 7 km
Höjd +280m/-280m
Vandring II utmed kusten
Längd 4 km (t/r)
Platt terräng
Måltider som ingår: frukost


Söndag 24 maj
Dag 5 – Levanzo, Egadiska öarna
Frukost och inhandling av matsäck till vår vandring på den minsta av de Egadiska öarna, Levanzo. Ön är tio kvadratkilometer stor och har 200 fasta invånare. Här råder nästan orörd natur och en behaglig stillhet. Avstigning i en pittoresk hamn varifrån det utgår flera vandringsleder. Vi väljer en lättare, vi passerar blommande fält och vita kalkstensklippor med utgrävda grottor omgivna av azurblått vatten med vita sandstränder. Besök i Grotta del Genovese med målningar och hällristningar från förhistorisk tid (ca 12000 år gamla). Åter med färjan till Trapani på eftermiddagen och egen tid att själv strosa i staden. Kanske vill du passa på att besöka Chiesa del Purgatorio - kyrkan där de berömda trästatyerna till påskprocessionen Misteri di Trapani förvaras. Eller Museo Pepoli - konstmuseet som visar stadens stolta hantverkstradition i form av korallarbeten, silver och sicilianska konstskatter. Möjligheterna till kulturell spis är många i Trapani!
Vandring
Längd cirka 10 km
Höjd +200m/-200m
Måltider som ingår: frukost


Måndag 25 maj
Dag 6 - Saltmuseum & Palermo
Strax söder om Trapani breder saltfälten Saline di Trapani e Paceco ut sig. Här har man utvunnit salt sedan feniciernas tid. Vinddrivna kvarnar pumpade in havsvatten i bassänger som avdunstade under solen. Efter frukost i lugn och ro och utcheckning från hotellet tar vi oss ut till saltfälten med busstransfer (cirka 20 minuter). Vi får en guidad tur längs saltbassängerna och besöker ett litet saltmuseum inhyst i en gammal kvarn som vittnar om traditionella metoder för saltutvinning. Gemensam lättare lunch på museets restaurang innan vi tar oss vidare mot Palermo där vi checkar in på centralt beläget hotell innan vi går ut på en kulturvandring med lokal guide för orientering i historia och arkitektoniska höjdpunkter. Kväll på egen hand. Att vandra genom Palermos gator är att resa genom århundraden. Inte minst har filmskaparen Luchino Vistonti för evigt ristat in känslan av prakt och siciliansk melankoli i staden genom sin filmatisering av Il Gattopardo, om svunna tider och aristokratins förfall. I Palazzo Gangi (Valguarnera-Gangi) spelades filmens berömda balscen in – en av filmhistoriens längsta och mest suggestiva. Palatset är idag privatägt och öppnas upp för visningar då och då. Myllret och energin i Palermo är unik, låt dig dras med och ta en paus på en historisk kaffebar.
Stadsvandring med guide, Palermo
Längd cirka 2-3 km
Måltider som ingår: frukost, lunch


Tisdag 26 maj
Dag 7 Heldag i Palermo
Heldag i Palermo på egen hand. Passa på att besöka kyrkor och museer du siktat in dig på, shoppa eller bara ta in atmosfären på stadens torg, i gränder och på barer och kaféer. På kvällen samlas vi för avskedsmiddag på förbokad restaurang och summerar en händelserik vacker vecka.
Måltider som ingår: frukost, middag


Onsdag 27 maj
Dag 8 - hemresa
Frukost och check-out.
Transfer till flygplatsen.
Direktflyg Palermo-Arlanda 14.30-18.00
Måltider som ingår: frukost