Onsdag 22 april
Dag 1 - Resdag, ankomst Scopello
Direktflyg Arlanda-Palermo 10.10-13.45. Transfer (cirka 1 h) till charmiga byn Scopello där klipporna reser sig ur vattnet. Enligt legenden var Scopello sista stoppet för Odysseus innan han återvände till Ithaka. Check-in på hotell. På eftermiddagen finns möjlighet att följa med på en promenad (1 km) ner till Tonnara di Scopello - byns gamla tonfiskfångstanläggning, idag bevarad som kulturminne. Gemensam middag på förbokad restaurang.
Måltider som ingår: middag


Torsdag 23 april
Dag 2 - Naturreservatet Zingaro & San Vito Lo Capo
Efter frukost inhandlar vi matsäck i byns lokala bageri och påbörjar resans första vandring i naturreservat Zingaro, ett skyddat område med ett vilt kustlandskapet och makalösa vyer. Här finns vandringsleder av olika svårighetsgrad, vi har valt den lätta längsmed kusten. Inne i naturreservatet finns ett litet hantverksmuseum där vi stannar till. Vi äter matsäck i det fria och möjlighet finns till dopp i någon av ledens små vikar. Ute ur naturreservatet väntar kort busstransfer till lilla staden San Vito Lo Capo. Check-in på hotell. San Vito Lo Capo är känd för sin långa vita sandstrand och en spektakulär fond med höga kalkstensberg. För den som önskar finns möjlighet att följa med på en eftermiddagspromenad till fyren för att strosa utmed öns västliga kustremsa med dramatiska bergen som blivit tillhåll för klättercommunities från hela världen. Middag på egen hand.
Vandring
Längd 7 km
Höjdskillnad +150m/-150m
Måltider som ingår: frukost


Fredag 24 april
Dag 3 – Erice & Trapani
Efter frukost tar vi oss söderut med busstransfer (cirka 1 h) till den högt belägna medeltida byn Erice med sina snirkliga kullerstensgator, stenhus i sandfärgad kalksten, många små kyrkor och gränder. Den här lilla pärlan ska man ge tid! Vi vandrar i behaglig takt i och runt byn och passerar höjdpunkter som Castello di Venere – en normandisk borg byggd på resterna av ett antikt Venus-tempel och Balio-trädgårdarna – gröna terrasser med vidsträckt utsikt mot havet. Egen tid i Erice för lunch eller fika och för att själv upptäcka staden som kallas ”staden med hundra kyrkor”. På eftermiddagen samlas vi och tar linbanan ner från Erice till Trapani - den charmiga staden som bär havet i sitt hjärta, långt ute på Siciliens västra spets. Check-in på hotell i stadens kärna. I Trapani möts Medelhavet och Tyrrenska havet. Trapani var länge centrum för tonfiskfiske och saltproduktion och hamnen har fortfarande en genuin maritim atmosfär. Stadens kärna rymmer också vackra barockpalats, kyrkor med arabiska kupoler och eleganta piazzor och arkitekturen speglar också stadens många herrar: fenicier, normander, spanjorer. Köket i Trapani är en unik blandning av italienska och nordafrikanska influenser. Typiska rätter är couscous alla trapanese, med fisk och buljong, och pesto alla trapanese, en rustik röra på mandel, tomat och basilika, som blandas med pasta. Tonfisk och svärdfisk serveras på alla tänkbara sätt: grillade, marinerade eller i grytor. Och marsalavinet från de närliggande vingårdarna i Marsala passar perfekt som aperitif eller efterrätt. Gemensam middag på förbokad restaurang.
Vandring Erice
Längd cirka 4 km
Totala höjdmeter cirka 70m
Måltider som ingår: frukost, middag


Lördag 25 april
Dag 4 – Favignana, Egadiska öarna
Efter frukost går vi för att inhandla matsäck på någon av stadens bagerier innan vi tar snabbfärjan till ön Favignana, den största av de Egadiska öarna, med cirka 4000 invånare. Här gör vi två vandringar. Den första tar oss upp på Monte Caterina och den feniciska borgen. Vandringen är lite krävande men belönas med panoramautsikt över hela ön och ända bort mot Siciliens kust. Vill man hellre stanna i byn och njuta av folklivet gör man det.
Väl nere igen i byn Favignana gör vi en ny kortare vandring utmed norra kusten och dess slingrande väg längs havet förbi dramatiska klippor och badvikar. Vi stannar till på någon av stränderna och möjlighet finns till dopp. I närheten finns den arkeologiska platsen Grotta del Pozza som vi passar på att besöka. Ljuset som faller in i grottan kan vara magiskt, särskilt i kontrast till den ljusa kalkstenen. På sen eftermiddag tar vi färjan tillbaka till Trapani. Middag på egen hand.
Vandring I upp till borgen
Längd 7 km
Höjd +280m/-280m
Vandring II utmed kusten
Längd 4 km (t/r)
Platt terräng
Måltider som ingår: frukost


Söndag 26 april
Dag 5 – Levanzo, Egadiska öarna
Frukost och inhandling av matsäck till vår vandring på den minsta av de Egadiska öarna, Levanzo. Ön är bara tio kvadratkilometer stor och har 200 fasta invånare. Här råder nästan orörd natur, lugn och en behaglig stillhet. Vi stiger av båten i en pittoresk hamn varifrån det utgår flera vandringsleder. Vi väljer en lätt. Vi passerar blommande fält och vita kalkstensklippor med utgrävda grottor som omges av azurblått vatten med vita sandstränder och besöker Grotta del Genovese med målningar och hällristningar från förhistorisk tid (ca 12000 år gamla). Åter med färjan till Trapani på eftermiddagen och egen tid att själv strosa i staden. Passa på att besöka Chiesa del Purgatorio - kyrkan där de berömda trästatyerna till påskprocessionen Misteri di Trapani förvaras. Eller Museo Pepoli - ett konstmuseum som visar stadens stolta hantverkstradition i form av korallarbeten, silver och sicilianska konstskatter.
Vandring Levanzo
Längd 10 km
Höjd +200m/-200m
Måltider som ingår: frukost


Måndag 27 april
Dag 6 - Saltmuseum & Palermo
Strax söder om Trapani breder saltfälten Saline di Trapani e Paceco ut sig. Här har man utvunnit salt sedan feniciernas tid. Vinddrivna kvarnar pumpade in havsvatten i bassänger, som sedan avdunstade under solen. Efter frukost i lugn och ro och utcheckning från hotellet tar vi oss saltfälten med busstransfer (cirka 20 minuter). Vi får en guidad tur längs saltbassängerna och besök i ett saltmuseum inhyst i en gammal kvarn där man berättar om traditionella metoder för saltutvinning. Lättare lunch på museets restaurang innan vi tar oss vidare mot Palermo. Check-in på centralt beläget hotell innan vi går ut på en kulturvandring med lokal guide för en orientering om stadens historia och arkitektoniska höjdpunkter. Kväll på egen hand. Att vandra genom Palermos gator är att resa genom århundraden. Filmskaparen Luchino Vistonti har för evigt ristat in känslan av aristokratisk prakt och siciliansk melankoli i staden med sin filmatisering av Il Gattopardo, om svunna tider och aristokratins förfall på 1800-talet. Ta en paus på en historisk kaffebar där du kan föreställa dig hur adeln en gång flanerade. I Palazzo Gangi (Valguarnera-Gangi) spelades filmens berömda balscen in – en av filmhistoriens längsta och mest suggestiva. Palatset är idag privatägt och öppnas upp för visningar då och då.
Stadsvandring med guide, Palermo
Längd cirka 3 km
Måltider som ingår: frukost, lunch


Tisdag 28 april
Dag 7 Heldag i Palermo
Heldag i Palermo på egen hand. Passa på att besöka kyrkor och museer du siktat in dig på, shoppa eller bara njuta på stadens torg och caféer och ta in atmosfären. På kvällen samlas vi för avskedsmiddag på förbokad restaurang och summerar en händelserik vecka.
Måltider som ingår: frukost, middag


27 maj
Dag 8 - hemresa
Frukost och check-out.
Transfer till flygplatsen.
Direktflyg Palermo-Arlanda 14.30-18.00
Måltider som ingår: frukost