Söndag 31 maj
CULATELLO
Avresa med direktflyg Stockholm Arlanda-Milano Linate 09.30-12.10. Transfer (cirka 1 h) till området kring Piacenza där vi spenderar eftermiddagen och kvällen för att fördjupa oss i delikatesser och framför allt den prestigefyllda skinkan Culatello di Zibello som kommer från området här, Bassa Parmense. Culatello di Zibello görs av den magraste delen av grisens bakben och torkas och mognar under särskilda och traditionella förhållanden. Vi gör ett stop på en familjeägd butik med lokala delikatesser där vi också får en lättare provsmakningslunch. Check-in på hotell innan vi fortsätter till en historisk gård med både restaurang och museum nära floden Po. Gårdens museum visar historien om området — naturen, floden Po, landskapet med popplar, klimatet med dimma som är viktigt för mognaden av Culatello, vilka kryddor som krävs samt kulturella och historiska referenser. Museet är inrymt i de gamla källarvalven, cellarna (cantine) där salumier lagras och mognar. Middag på gårdens osteria.
Måltider som ingår: lättare provsmakningslunch, middag


Måndag 1 juni
PROSCIUTTO DI PARMA & MODENA
Efter frukost checkar vi ut och beger vi oss med buss (cirka 1 h) till kullarna utanför Parma där den berömda Prosciutto di Parma tillverkas. Här lär vi oss allt om produktionsprocessen hos en av traktens mest anrika familjer. Äkta parmaskinka - Prosciutto di Parma - är strikt reglerad i produktion, lagring och namn. Den får endast tillverkas i en handfull byar som måste ligga på rätt altitud och ha rätt klimat för såväl produktion som lagring. Sammanlagt tillverkas i dessa byar 20 miljoner skinka per år. Inne i staden Parma, som ligger lägre, får man inte tillverka någon skinka alls. Äkta parmaskinka har inga tillsatser och är endast lätt saltad och torkad. En speciell italiensk ras av grisar krävs, som måste styckas på ett visst sätt. En äkta parmaskinka har en mild, delikat smak och smörig konsistens. Ett konsortium övervakar noga att producenterna följer traditionella tillverkningsprocesser.
I anslutning till besöket får vi en provsmakning innan bussen tar oss vidare till Modena där vi checkar in på hotell med gångavstånd till stadens historiska kärna. Modena andas välmående och är en liten behändig stad med piazzor, universitet, kaféer, barer, restauranger och arkitektur upptagen på UNESCO:s världsarvslista. För många är Modena dock mest berömt för att ha satt namn på den världsberömda balsamicovinägern som tillverkas här. Vi får en kulturvandring i staden med lokal guide och besöker den anrika matmarknaden Albinelli. Hit går lokalbefolkningen och handlar prima råvaror, umgås och njuter av lokala klassiker som tortellini i buljong, crescentine, gnocco fritto och flatbrödet tigelle, serverat med charkuterier och mjukost. Lunch och tid att på egen hand strosa i staden. På kvällen avslutas med gemensam middag på restaurang av folkligt snitt.
Måltider som ingår: frukost, provsmakning Prosciutto di Parma, middag


Tisdag 2 juni
PARMIGIANO REGGIANO, ACETO BALSAMICO, VINPROVARMIDDAG
I dag rätar vi ut frågetecknen kring lyxdelikatesserna Parmiggiano Reggiano, traditionell balsamvinäger och traktens bubbelvin Lambrusco. Parmigiano Reggiano är en av de mest skyddade och välkända ostarna i världen. Vi börjar dagen med att besöka en traditionell ostfabrik strax utanför Modena för guidad tur i och lyxig provsmakning, ackompanjerad av lokalt vin. I regionen tillverkas fyra miljoner hjul Parmigiano Reggiano per år. 550 liter mjölk går åt för ett hjul. Osten måste produceras inom gränsen för fem specifikt definierade italienska regioner, följa traditionella produktionsmetoder och innehålla vissa ingredienser. Mjölken ska vara färsk och produktionen sker vanligtvis samma dag som mjölken tas från korna. Korna ska vara uppfödda inom ett definierat geografiskt område och får inte äta foder med genmodifierade organismer. En speciell bakteriekulturer används, inga artificiella tillsatser är tillåtna och lagringstiden måste vara minst 12 månader. Mycket att hålla reda på!
Aceto Balsamico Tradizionale di Modena – så och endast så lyder namnet på äkta balsamvinäger, lika dyr som parfym och saffran. Italienarna häller gärna de dyrbara dropparna på allt från kött och fisk till glass. Liksom Parmigiano Reggiano har begreppsförvirringen kring balsamvinäger lett till att den äkta varan idag är varumärkesskyddad. Strikta regler gäller och en mängd kontroller utförs för att säkerställa autenciteten. En äkta traditionell balsamvinäger tillverkas endast av druvsaft och framställningen är egentligen ganska enkel. Druvorna - bara vissa sorter och odlade inom ett visst område - hettas upp, vatten frigörs, musten reduceras och en lång lagringsprocess i tunnor med olika träslag tar vid. Lagringen måste pågå i 12 eller 24 år, allt därefter räknas inte. En äkta traditionell balsamvinäger får endast tappas på flaska om 100 ml stor flaska designad av den italienske formgivaren Giorgio Giugiaro. Lagringen ger den komplexa smaken och sirapsliknande konsistensen som bara en äkta traditionell balsamvinäger har. En fröjd för gommen! Det finns också en mindre strikt reglerad fin balsamvinäger som är billigare men har kvalitetsstämpeln IGP (Indicazione Geografica Protetta). Även denna balsamvinäger har hög kvalitet och måste komma från ett visst geografiskt område men kan innehålla både vinäger och druvmust och den behöver inte lagras lika länge eller på samma sätt som den traditionella balsamvinägern. Vi åker till en familjeägd balsamvinägergård på kullarna utanför Modena där rundtur, provsmakning och lunch väntar!
Åter i Modena lite tid på egen hand, kanske vill du passa på att besöka Enzo Ferrari-museet som ligger i närheten.
Sen eftermiddag återsamlas vi för avfärd till en välrenommerad vingård strax utanför Modena med vinfält och skön atmosfär. Här spenderar vi kvällen med rundtur, vinprovning och middag på gårdens utsökta restaurang. Den mest kända druvan i trakten är det bubbliga rödvinet lambrusco, traditionellt lätt och fruktigt men som också görs i mer strukturerade och torra varianter. Lambruscon ses av många som ett enkelt vin, men är här i allra högsta grad respekterat. Det passar nämligen utmärkt till lokala rätter med fettiga, rika smaker som fläskkorven cotechino. Här finns också en rad andra fina viner gjorda på druvor som trebbiano, albana och sangiovese. Middagen ackompanjeras av olika viner och det är bara att låta dig svepas med. Kockarna vet vad de gör och vad som passar till vad. Njut av en härlig måltid och goda viner i en raffinerad miljö. Är vädret med oss sitter vi ute till solnedgången på gårdens terrass!
Måltider som ingår: frukost, provsmakning Parmigiano Reggiano, provsmakning Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, lunch, vinprovarmiddag



Onsdag 3 juni
KÖRSBÄR & BOLOGNA
Efter frukost checkar vi ut och tar oss sydvart mot Bologna. Vi åker till lilla staden Vignola. Nu blommar körsbären och trakten är ett paradis. Provsmakning av glass hos lokal familjeproducent, även känd för sin konserverings- och likörverksamhet. I Vignola har körsbär en särskild plats både kulturellt och ekonomiskt. Ciliegia di Vignola (körsbär från Vignola) fick IGP-status (Protected Geographical Indication) 2012 och i början av juni pågår festivaler, marknader och allehanda firanden kopplade till körsbär. Odling sker i ett område i Emilia-Romagna mellan slätt och berg (pedemontana) så som just Vignola och kringliggande kommuner. Konsortiet “Consorzio di tutela della Ciliegia di Vignola IGP” övervakar produktionen och ser till så att villkoren följs. I Vignola stannar vi också för att äta lunch på bokad trattoria.
Transfer (cirka 1 h) vidare till Bologna - en av Italiens mest livliga och kulturellt rika städer, känd en unik arkitektur. Check-in på hotell i stadens historiska kärna innan vi ger oss ut på gatorna och torgen för en guidad stadsvandring med lokalguide. "Aldrig någonsin i hela världen har det funnits en friare och behagligare plats än Bologna", skrev den italienske nationalskalden Petrarca på 1300-talet. Det är lätt att hålla med även i dag. Bologna går under smeknamnet La Dotta, La Grassa, La Rossa - den Lärda, den Feta, den Röda. Den lärda för att staden har världens äldsta universitet och är symbol för den västerländska universitetskulturen. Den feta för stadens utsökta kök och världsberömda specialiteter som ravioli, tortellini, tagliatelle och mortadella. Den röda för den bevarade stadskärnan i röda nyanser, men också för stadens historiskt viktiga roll som antifascistiskt centrum under andra världskriget och en vänsterorienterad politik som (dock inte alltid) präglat staden. Under stadsturen kryssar vi genom gastronomiska läckerheter i den gamla stadskärnan och passerar matmarknaden Mercato di Mezzo. Kväll och middag på egen hand.
Ingår: frukost, provsmakning gelato, lunch


Torsdag 4 juni
BOLOGNA & MATLAGNINGSKURS
Dag på egen hand i Bologna. Passa på att besöka de museer du spetsat in dig på, kyrkor. Eller strosa bland stadens60 kilometer långa arkader, sedan 2021 upptagna på UNESCO:s världsarvslista, botanisera bland stadens bokhandlar och klädaffärer. Vi finns på plats och ger tips om du önskar. I Bologna finns något för alla. Slå dig ner på en taverna och ta in en charkbricka mortadella och ett glas gott vin. Eller en "bolognese", pastarätten som hela världen valt att döpt efter staden Bologna, men som i Bologna aldrig kallas bolognese utan här kallas ragù. På eftermiddagen återsamlas vi för matlagningskurs och avskedsmiddag och summerar våra smakrika dagar!
Ingår: frukost, matlagningskurs med middag


Fredag 5 juni
HEMRESA
Check-out. Transfer (cirka 2 h 30 min) till Milanos flygplats.
Direktflyg Milano Linate-Stockholm Arlanda 13.00-15.40.
Med reservation för ändringar.