Förfina sökningTema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens

Gudarnas stig från Bologna till Florens

2024

8 DAGAR / 7 ÖVERNATTNINGAR
VANDRING & KULTUR MED BESÖK I BOLOGNA OCH FLORENS


Datum för resan 2024 läggs ut i december 2023

För grupper om minst 8 personer kan resan arrangeras även för privata sällskap och valfria datum. Priset kan då bli ett annat än nedan. Mejla oss på info@tematoscana.se


Total vandringslängd 
120 km
Totala antal höjdmeter 4500 meter
Antal vandringsdagar 5
Antal övernattningar 7 (varav en natt i Bologna och en natt i Florens)
Totalt antal dagar 8
Svårighetsgrad i snitt
3/5
Max antal deltagare 10

 

Välkommen med på en ljuvlig vandringsresa över den italienska bergskedjan Apenninerna där vi också besöker två av Italiens mest storslagna städer: Bologna och Florens. Rutten kantas av historik, legendariska platser, sköna vyer och goda måltider.

 

Med den här resan vänder vi oss till dig tycker om att röra på dig men samtidigt uppskattar kultur. Av erfarenhet vet vi att denna typ av vandring lämpar sig för mindre grupper varför vi har satt maxtaket till 8 deltagare

 

Via degli Dei – Gudarnas stig – går mellan Bologna och Florens genom ett öde, naturskönt område och stop i gamla byar. Leden har funnits i över 2000 år och användes flitigt av både av etruskerna och under romartiden. Namnet kommer av de ståtliga bergen Adone, Venere, Monzuno och Luario. Under flera sträckor sammanfaller leden med Via Flaminia Militare som var romarnas kommunikationsväg mellan Bologna och Florens och det går att se den ursprungliga vägbeläggningen. Vi vandrar på historisk mark och området är fortfarande relativt outforskat. Då vi kommer in i norra Toscana vandrar vi genom det lite mindre kända men storslagna Mugello, från vilket familjen Medici härstammar. I området finns många praktfulla villor.

 

Vi får ofta frågor om svårighetsgrad inför våra gruppvandringar. Den här vandringen är inte hard-core och för att hänga med behöver du inte vara erfaren inom vandring. Vi går i lagom takt. Viktigast är att du har sköna ingångna skor, tar med solskydd, vatten, är lagom varmt klädd och bidrar med en positiv attityd.

 

Vår följebil fraktar vårt bagage från boende till boende och dagsvandringarna sker med lätt ryggsäck. Terrängen består av allt från små grusstigar till asfalterade vägar. Inför resan bjuds du in till en träff då vi går igenom detaljer och utrustning så att du är rätt förberedd. 

 

Boende sker på små familjeägda hotell, B&B eller agriturismgårdar utmed vägen, i dubbelrum eller flerbäddsrum. Där det är möjligt kan enkelrum bokas.

 

Välkommen att höra av dig med frågor eller gör din anmälan genom att klicka på bokningsformuläret längre ner.

 

Vill du hellre vandra på egen hand? Läs om vår vandringsresa i Toscana från Lucca till Siena

 

 

 

 

 

 

 

 

PRAKTISK INFORMATION

DAG FÖR DAG I KORTHET

Dag 1 Bologna
Avresa till Bologna från Arlanda. Transfer till Bologna och incheckning på familjeägt hotell mitt i staden. Stadsvandring med provavsmakning av stadens typiska mat. Vi befinner oss i Italiens matmecka! "Aldrig någonsin i hela världen har det funnits en friare och behagligare plats än Bologna", skrev den italienske skalden Petrarca redan på 1300-talet. Det är lätt att stämma in i även 2022. Bologna går traditionellt under smeknamnet la Dotta, la Grassa, la Rossa - den Lärda, den Feta, den Röda. Den lärda för att staden har världens äldsta universitet. Den feta för stadens utsökta kök och plats som Italiens mathuvudstad. Det var i de här trakterna tortellinin skapades, liksom den pastasås som överallt i världen - utom här - kallas bolognese. Den röda för den bevarade stadskärnan i röda nyanser, men också stadens historiskt viktiga roll som antifascistiskt centrum under andra världskriget och en vänsterorienterad politik som (dock inte jämt) präglat staden. 

Dag 2  
Resans första etapp startar precis utanför hotellet i Bolognas hjärta. Vi tar oss genom stadens puls vidare upp genom den vackra arkaden Portico di San Luca med sina 666 valv, och passerar klosterkyrkan San Luca - en av Bolognas viktigaste kyrkor - innan vi fortsätter till lilla Badolo för övernattning.  
Vandring: 6-7 timmar
Längd: 21 km
Höjdmeter: +817 m, -515 m

Dag 3 
Naturen bjuder på kastanjeskogar och ekar, typiska för Appenninerna, på vår väg för att nå toppen av berget Adone. I själva verket befinner vi oss i ett gigantiskt geologiskt friluftsmuseum med fossil och skal som vittnar om att detta område en gång var täckt av havet. På vägen ner får vi en magnifik utsikt över den vackra dalen.
Vandring: 9 timmar
Längd: 28 km
Höjdmeter: +1460 m, -1038 m

Dag 4 
Idag passerar vi Monte Poggiaccio med sina 1203 meter vilket blir vandringens högsta punkt. Vi har nu kommit halvvägs! Härifrån börjar vi nedstigningen mot Florens via Passo della Futa som under andra världskriget hölls av tyskarna. På rutten besöker vi den omtalade tyska kyrkogården. 
Vandring: 5-6 timmar
Längd: 17 km
Höjdmeter: +783 m, -753 m

Dag 5 
Florens - den majestätiska renässansstaden - börjar anas. Vi vandrar nu mer och mer på böljande toskanska kullar, genom charmiga byar. Stopp i San Piero a Sieve som var en viktig by under medeltiden tack vare sin strategiska position och legendariska bro över La Sieve, en floddel av de toskansk-emiliska Apenninerna. I århundraden har bron representerat den enda förbindelsen längs vägen som förbinder Bologna med Florens.
Vandring: 6 timmar
Längd: 21 km
Höjdmeter: +783 m, -753 m

Dag 6 
Medici-slottet Trebbio blir en höjdpunkt innan vi anländer den charmiga etruskbyn Fiesole på kullarna ovanför Florens. Det var  på dessa kullar Leonardo Da Vinci utförde sitt experiment för att testa flygmaskiner och här finns ett enkelt - men elegant och viktigt - franciskanerkloster och en berömd amfiteater som vi besöker. Vi njuter av en kväll i Fiesole och ställer mentalt in oss på att efter lugna dagar i bergen möta den stora renässansstaden Florens med all sin prakt.
Vandring: 8 timmar
Längd: 26 km
Höjdmeter: +1000 m, -1100 m

Dag 7 
Efter  frukost vandrar vi i lugn och ro ner till Florens. Det går också att ta en buss för den som hellre vill. Konstskatter, torg och ståtliga arkitektur tornar upp sig överallt och det går inte att se sig mätt. Stendahls syndrom brukar skämtsamt komma på tal inför ett besök i Florens. Namnet kommer efter författaren Stendhal som inför sitt besök i Florens beskrev ett tillstånd av yrsel, förhöjd puls och svettningar eftersom en stor mängd konst som är samlad på en plats. Det är lätt att bli överväldigad. Kanske lite paralyserad inför alla intryck, så det gäller att sålla och ta det lite lite lugnt. Vad fick Florens att blomstra och bli världens mittpunkt under renässansen? Vilka var familjen Medici? Och hur gjorde Brunelleschi för att få till den gigantiska kupolen - världens största - som pryder Florens katedral och som syns överallt i staden. Gott om tid att smälta upplevelserna och upptäcka staden på egen hand, shoppa, besöka kyrkor eller museer. Vi avslutar vår resa tillsammans på en typisk toskansk restaurang i Florens centrum, diskuterar intryck, summerar upplevelser och - inte minst - klappar oss själva på axeln att ha genomfört något stort. 
Vandring: 3 timmar
Längd: 7 km
Höjdmeter: +200 m, -300 m

Dag 8 Hemresa
Morgon och förmiddag finns tid att fortsätta egna strövtåg i Florens, innan vi tar tåget åter till Bologna och förbereder oss för hemresa. Flyget går från Bologna till Arlanda. 

Med reservation för ändringar.

PRIS

Pris: 19.500 kr (delar rum)
Enkelrum på förfrågan (kan inte garanteras) och med enkelrumstillägg

VAD INGÅR

I priset ingår:
- Flyg t/r Arlanda-Bologna (andra avreseorter på förfrågan).

- Transfers i Italien (dag 1).
- Tågbiljett Florens-Bologna (dag 8).
- Boende 7 nätter på hotell, agriturismgårdar och B&B.
Boende i dubbelrum, trippelrum eller fyrbäddsrum. Enkelrum kan bokas mot tillägg och tillgänglighet.
- 7 middagar.
- Guidad kulturkulinarisk tur i Bologna.
- Guidad stads- och kulturvandring i Florens.
- Bagagetransport mellan boendena.
- Lokal certifierad italiensk vandringsguide (guida ambientale).
- Svensktalande reseledning från Tema Toscana.
- Lagstadgade resegaranti.

Tillkommer:
- Egen försäkring.
- Matsäckslunch (köps på boendena).
- Måltidsdryck.
- Enkelrumstillägg.

Väljer du flyg från annan avreseort än Stockholm eller väljer att resa med alternativt färdmedel, ordnar du detta själv och ett avdrag görs med 1.500 kr på resans pris. 

RESELEDNING

På resan ingår lokal auktoriserad italiensk guide (guida ambientale) samt Jenny Rosenius från Tema Toscana. Jenny har varit bosatt i både Bologna och Florens och har stor erfarenhet av att vandra. 

BOKNINGSVILLKOR

Intresseanmälan görs genom att klicka på rutan "boka resa" längre ner på denna sida. Vid anmälan utgår en handpenning om 2.000 kr (icke-återbetalningsbar) att erläggas inom tio dagar. Slutfaktura skickas ut två månader före avresa, att betalas senast 30 dagar före avresa. Dina flygbiljetter skickar vi ut två veckor före avresa.

Dina flygbiljetter skickar vi ut två veckor före avresa.

TEMA TOSCANA har lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet. Priserna baseras på aktuella valutakurser. Vi reserverar oss för oförutsedda förändringar i växelkursen som kan påverka priset.

Max antal deltagare: 10

Resan genomförs vid minst 6 deltagare.

Boka här

Öppna kontaktformulär