Torsdag 3 april
MODENA
Matmarknad & folkliv
Avresa med direktflyg Stockholm Arlanda-Milano Linate 09.30-12.10. Transfer (1 h 50 min) till fyrstjärnigt hotell centralt i Modena där vi bor under hela resan. Vi samlas för gemensam promenad in till den historiska stadskärnan, känner på staden och folklivet. Modena andas välmående! Det märks inte minst på den anrika matmarknaden Albinelli som vi går till och i närheten intar en enklare lunch. Hit går lokalbefolkningen och handlar prima råvaror, umgås och slår sig ner på trivsamma barer för att njuta av lokala klassiker som tortellini i buljong, crescentine, gnocco fritto och flatbrödet tigelle, serverat med charkuterier och mjukost. Lite relax och egen tid innan vi avrundar med gemensam middag på lokal restaurang av folkligt snitt!
Ingår: lunch, middag
Fredag 4 april
PROSCIUTTO DI PARMA
Allt om den berömda skinkan
Efter en god frukost beger vi oss med buss (cirka 1 h) till kullarna utanför Parma där den berömda Prosciutto di Parma tillverkas för att lära oss allt om produktionsprocessen. Äkta parmaskinka - Prosciutto di Parma - är numera strikt reglerad i produktion, lagring och namn. Den får endast tillverkas i en handfull byar som måste ligga på rätt altitud och ha rätt klimat för såväl produktion som lagring. Sammanlagt tillverkas i dessa byar 20 miljoner skinka per år. Inne i staden Parma, som ligger lägre, får man inte tillverka någon skinka alls. Äkta parmaskinka har inga tillsatser och är endast lätt saltad och torkad. En speciell italiensk ras av grisar krävs, som måste styckas på ett visst sätt. En äkta parmaskinka har en mild, delikat smak och smörig konsistens. Ett konsortium övervakar noga att producenterna följer traditionella tillverkningsprocesser.
I anslutning till besöket får vi en utsökt provsmakarlunch innan bussen tar oss vidare in till Parmas stadskärna där vi får kulturell spis och stadsvandring med lokal guide. Parma har en ståtlig katedral och här finns en av de mest prestigefyllda operascenerna i Italien.
Åter till Modena och kväll på egen hand.
Ingår: frukost, provsmakning & lunch
Lördag 5 april
GELATO & VINPROVARMIDDAG
Glassuniversitet, lambrusco & vinprovarmiddag
Gelato och vinprovning står på dagens program. I Italien älskar man att skapa akademier och självklart har landet ett glassuniversitet, föga förvånande beläget här i landets matvagga Emilia-Romagna. På en timme från hotellet tar vi oss med abonnerad buss till glassunversitetet Carpigiani, en världsledande institution för den som vill lära sig om konsten och vetenskapen bakom den äkta italienska glassen, gelato. Vi får rundvandring och såklart provsmakning. Det finns många skillnader på gelato och det vi i Sverige kallar glass, de tre största är följande: Gelato är fettsnålare eftersom den görs på mjölk medan vanlig gräddglass görs på grädde. Gelato är kompaktare och krämigare eftersom den innehåller mindre invispad luft. Gelato är smakrikare eftersom den kokas längre, kyls långsammare och serveras vid högre temperatur.
Åter i Modena ett par timmar på egen hand. Pass på attlLördagsstrosa och fönstershoppa tillsammans med lokalborna, slå dig ner på ett kafé, titta på folklivet eller ta en promenad till Enzo Ferrari-museet tillägnat bilmagnaten.
Framåt sen eftermiddag återsamlas vi för avfärd till en välrenommerad vingård strax utanför Modena med vinfält och skön atmosfär. Här spenderar vi kvällen med rundtur, vinprovning och middag på gårdens utsökta restaurang. Den mest kända druvan i trakten är det bubbliga rödvinet lambrusco, traditionellt lätt och fruktigt men som också görs i mer strukturerade och torra varianter. Lambruscon ses av många som ett enkelt vin, men är här i allra högsta grad respekterat. Det passar nämligen utmärkt till lokala rätter med fettiga, rika smaker som fläskkorven cotechino. Här finns också en rad andra fina viner gjorda på druvor som trebbiano, albana och sangiovese. Middagen ackompanjeras av olika viner och det är bara att låta dig svepas med. Kockarna vet vad de gör och vad som passar till vad. Njut av en härlig måltid och goda viner i en raffinerad miljö. Är vädret med oss sitter vi ute till solnedgången på gårdens terrass!
Ingår: frukost, glassprovning, vinprovarmiddag
Söndag 6 april
BOLOGNA
Matlagningskurs i världens äldsta lärosäte
Vi lever som lokalborna och tar tåget till residensstaden Bologna. Tågstationen ligger fem minuter från vårt hotell, tåget går snabbast och tar oss rakt in i Bolognas hjärta där lokalguide möter för en stadsvandring. Bologna är en av Italiens mest livliga och kulturellt rika städer, känd en unik arkitektur. År 2021 blev stadenst 60 kilometer långa arkader upptagna på UNESCO:s världsarvslista. "Aldrig någonsin i hela världen har det funnits en friare och behagligare plats än Bologna", skrev den italienske nationalskalden Petrarca på 1300-talet. Det är lätt att hålla med även 2025. Bologna går under smeknamnet La Dotta, La Grassa, La Rossa - den Lärda, den Feta, den Röda. Den lärda för att staden har världens äldsta universitet och är symbol för den västerländska universitetskulturen. Den feta för stadens utsökta kök och världsberömda specialiteter som ravioli, tortellini, tagliatelle och mortadella. Den röda för den bevarade stadskärnan i röda nyanser, men också för stadens historiskt viktiga roll som antifascistiskt centrum under andra världskriget och en vänsterorienterad politik som (dock inte alltid) präglat staden. Under stadsturen kryssar vi genom gastronomiska läckerheter i den gamla stadskärnan och passerar den kända matmarknaden Mercato di Mezzo.
Efter turen tid att på egen hand upptäcka Bologna, känna pulsen, shoppa, besöka bokhandlar. Eller slå dig ner på en taverna och ta in en charkbricka med mortadella och glas gott vin. Eller en "bolognese", pastarätten som hela världen valt att döpt efter staden Bologna, men som i Bologna aldrig kallas bolognese utan här heter ragù.
Framåt kvällen samlas vi för att gå till en av Bolognas matlagningsskolor och får under ledning av specialister tillreda en typisk aperocena (aperitivo-middag) och ta del av den bolognesiska kökskonsten. En fantastisk dag att minnas, autentiska smaker och en unik atmosfär!
Ingår: frukost, matlagningskurs & middag
MÅNDAG 7 april
PARMIGIANO REGGIANO, ACETO BALSAMICO, NOCINO
Lokala lyxdelikatesser
Äntligen dags att bege oss till lokala producenter för att provsmaka och räta ut frågetecknen kring lyxdelikatesserna Parmiggiano Reggiano, traditionell balsamvinäger och likören nocino.
Parmigiano Reggiano är en av de mest skyddade och välkända ostarna i världen. Vi börjar dagen med att besöka en traditionell ostfabrik strax utanför Modena för guidad tur i och lyxig provsmakning, ackompanjerad av lokalt vin. I regionen tillverkas fyra miljoner hjul Parmigiano Reggiano per år. 550 liter mjölk går åt för ett hjul. Osten måste produceras inom gränsen för fem specifikt definierade italienska regioner, följa traditionella produktionsmetoder och innehålla vissa ingredienser. Mjölken ska vara färsk och produktionen sker vanligtvis samma dag som mjölken tas från korna. Korna ska vara uppfödda inom ett definierat geografiskt område och får inte äta foder med genmodifierade organismer. En speciell bakteriekulturer används, inga artificiella tillsatser är tillåtna och lagringstiden måste vara minst 12 månader. Mycket att hålla reda på!
Aceto Balsamico Tradizionale di Modena – så och endast så lyder namnet på äkta balsamvinäger, lika dyr som parfym och saffran. Italienarna häller gärna de dyrbara dropparna på allt från kött och fisk till glass. LIksom Parmigiano Reggiano har begreppsförvirringen kring balsamvinäger lett till att den äkta varan idag är varumärkesskyddad. Strikta regler gäller och en mängd kontroller utförs för att säkerställa autenciteten. En äkta traditionell balsamvinäger tillverkas endast av druvsaft och framställningen är egentligen ganska enkel. Druvorna - bara vissa sorter och odlade inom ett visst område - hettas upp, vatten frigörs, musten reduceras och en lång lagringsprocess i tunnor med olika träslag tar vid. Lagringen måste pågå i 12 eller 24 år, allt därefter räknas inte. En äkta traditionell balsamvinäger får endast tappas på flaska om 100 ml stor flaska designad av den italienske formgivaren Giorgio Giugiaro. Lagringen ger den komplexa smaken och sirapsliknande konsistensen som bara en äkta traditionell balsamvinäger har. En fröjd för gommen!
Det finns också en mindre strikt reglerad fin balsamvinäger som är billigare men har kvalitetsstämpeln IGP (Indicazione Geografica Protetta). Även denna balsamvinäger har hög kvalitet och måste komma från ett visst geografiskt område men kan innehålla både vinäger och druvmust och den behöver inte lagras lika länge eller på samma sätt som den traditionella balsamvinägern. Vi åker till en familjeägd balsamvinägergård på kullarna utanför Modena där rundtur, provsmakning och en härlig lunch väntar!
Nocino. Mätta, belåtna och fulla av information beger vi oss åter mot Modena för att fortsätta kvällen på egen hand. Men först smälter vi intrycken och maten med en digestivo! Regionen har förutom sin rika matkultur också en lång tradition av att framställa likör. Nocino är den mest kända. Vi gör ett stopp och ser en anrik fabrik som tillverkar nocino i en mängd varianter. Nocino görs på valnötter som skördas då de är omogna och mjuka, läggs i alkohol ihop med socker och kryddor och ställs att mogna i månader för och utveckla den speciella smaken. Ett utmärkt avslut för kropp och knopp efter en dag fylld av delikatesser!
Ingår: frukost, provsmakning av ost, vinäger, nocino & lunch
TISDAG 8 april
TRADITIONELL TORTELLINI
Matlagningskurs & avskedsmiddag
I dag stannar vi i Modena. Efter frukost går vi med auktoriserad lokalguide för en fördjupad kulturvandring genom staden och dess historia. Därefter egen tid att fika, shoppa eller ge sig hän och njuta en sista dag av Modena och dess gemytliga atmosfär. Det finns mycket att upptäcka! Hantverksbutiker, klädbutiker, bokhandlar, kyrkor, museer. Och har du ännu inte hunnit besöka Modenas förnämsta glasskafé är det dags.
Framåt kvällen samlas vi för att gemensamt promenera till ytterligare en matlagningskurs, denna gång på en av Modenas anrika restauranger - som ständigt får toppbetyg! Under ledning av lokal kock lär vi oss bland annat hur traditionell tortellini görs och avnjuter vår fulländade middag ihop med passande vin. En värdig avslutning på en gourmetvecka i Italiens matmekka!
ONSDAG 9 april
Check-out och hemresedag. Transfer till Milanos flygplats. Direktflyg Milano Linate-Stockholm Arlanda 13.00-15.40.
Med reservation för ändringar i kronologin på dagarna.