Förfina sökning



Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens

Exklusiv matresa till Italiens gastronomiska hjärta

3-9 april 2025

7 DAGAR / 6 NÄTTER
ETT PARADIS FÖR MATÄLSKARE

 

Välkommen med på en resa fylld av matupplevelser i bördiga Emilia-Romagna, Italiens gastronomiska hjärta och grannregion till Toscana. Vi besöker lokala producenter och provsmakar oss igenom läckerheter som Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, nocino, lambrusco, gelato och landets trögflytande svarta guld – traditionell balsamvinägern från Modena!

 

I resan ingår även vinprovarmiddag och två fina matlagningskurser under ledning av lokala kockar. Kulinariska utflykter varvas med stadsvandringar i tre kulturstäder.

 

Runt om i världen har tillverkare försökt efterlikna och förfalska regionens produkter. Det sliras på begrepp och säljs varor som svepande kallas parmesan, vinäger och italiensk skinka. Till slut fick italienarna nog av kredibilitetssnyltandet och har genom lagstiftning varumärkesskyddat sitt matkulturarv genom den strikta DOP-certifieringen (Denominazione d’Origine Protetta). Certifieringen betyder ”skyddad ursprungsbeteckning” och garanterar att produkten har tillverkats, bearbetats och beretts inom ett specifikt geografiskt område och har unika egenskaper kopplade till dess ursprung. Emilia-Romagna är den region som har flest DOP-certifierade produkter i hela Italien.

 

Vi har vår bas Modena där vi bor under hela resan på ett fyrstjärnigt hotell med gångavstånd till stadens historiska kärna. Modena är en pärla vi vill att du ska få tid att lära känna, med vackra piazzor, universitet, charmiga kaféer, barer, restauranger och arkitektur upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Modena är dock för många mest berömt för den världsberömda balsamicovinägern som görs här, med sin fascinerande historia.

 

Slow food är sedan länge ett inarbetat koncept i denna region. Samtidigt kommer snabba bilar som Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani, Ducati och Staguellini alla från Emilia-Romagna. Enzo Ferrari föddes i Modena och en kort promenad från hotellet ligger ett museum tillägnat den legendariske biltillverkaren, väl värt ett besök. Andra världskändisar från Modena är operasångaren Luciano Pavarotti vars födelsehem ligger en mil utanför staden, även det ett museum.

 

Italienare slarvar inte med måltiderna. Samtidigt krånglar man inte till det. De mest raffinerade rätterna är enkla och tillagas med bra och få råvaror. Många trattorior är familjeägda skattkistor med recept som gått i arv från generation till generation. Här överlever inte en dålig kock eller undermålig restaurang. Italienarnas passionerade förhållande till mat gör att kypare öppet inte drar sig för att visa avsmak om du beställer in cappuccino efter maten. Ber du om ketchup blir du utslängd.

 

Välkommen med på en exklusiv resa för foodisar!
© TEMA TOSCANA

PRAKTISK INFORMATION

DAG FÖR DAG I KORTA DRAG

Torsdag 3 april
MODENA
Matmarknad & folkliv
Avresa med direktflyg Stockholm Arlanda-Milano Linate 09.30-12.10. Transfer (1 h 50 min) till fyrstjärnigt hotell centralt i Modena där vi bor under hela resan. Vi samlas för gemensam promenad in till den historiska stadskärnan, känner på staden och folklivet. Modena andas välmående! Det märks inte minst på den anrika  matmarknaden Albinelli som vi går till och i närheten intar en enklare lunch. Hit går lokalbefolkningen och handlar prima råvaror, umgås och slår sig ner på trivsamma barer för att njuta av lokala klassiker som tortellini i buljong, crescentine, gnocco fritto och flatbrödet tigelle, serverat med charkuterier och mjukost. Lite relax och egen tid innan vi avrundar med gemensam middag på lokal restaurang av folkligt snitt!

Ingår: lunch, middag


Fredag 4 april
PROSCIUTTO DI PARMA
Allt om den berömda skinkan
Efter en god frukost beger vi oss med buss (cirka 1 h) till kullarna utanför Parma där den berömda Prosciutto di Parma tillverkas för att lära oss allt om produktionsprocessen. Äkta parmaskinka - Prosciutto di Parma - är numera strikt reglerad i produktion, lagring och namn. Den får endast tillverkas i en handfull byar som måste ligga på rätt altitud och ha rätt klimat för såväl produktion som lagring. Sammanlagt tillverkas i dessa byar 20 miljoner skinka per år. Inne i staden Parma, som ligger lägre, får man inte tillverka någon skinka alls. Äkta parmaskinka har inga tillsatser och är endast lätt saltad och torkad. En speciell italiensk ras av grisar krävs, som måste styckas på ett visst sätt. En äkta parmaskinka har en mild, delikat smak och smörig konsistens. Ett konsortium övervakar noga att producenterna följer traditionella tillverkningsprocesser.

I anslutning till besöket får vi en utsökt provsmakarlunch innan bussen tar oss vidare in till Parmas stadskärna där vi får kulturell spis och stadsvandring med lokal guide. Parma har en ståtlig katedral och här finns en av de mest prestigefyllda operascenerna i Italien.

Åter till Modena och kväll på egen hand.

Ingår: frukost, provsmakning & lunch


Lördag 5 april
GELATO & VINPROVARMIDDAG
Glassuniversitet, lambrusco & vinprovarmiddag
Gelato och vinprovning står på dagens program. I Italien älskar man att skapa akademier och självklart har landet ett glassuniversitet, föga förvånande beläget här i landets matvagga Emilia-Romagna. På en timme från hotellet tar vi oss med abonnerad buss till glassunversitetet Carpigiani, en världsledande institution för den som vill lära sig om konsten och vetenskapen bakom den äkta italienska glassen, gelato. Vi får rundvandring och såklart provsmakning. Det finns många skillnader på gelato och det vi i Sverige kallar glass, de tre största är följande: Gelato är fettsnålare eftersom den görs på mjölk medan vanlig gräddglass görs på grädde. Gelato är kompaktare och krämigare eftersom den innehåller mindre invispad luft. Gelato är smakrikare eftersom den kokas längre, kyls långsammare och serveras vid högre temperatur.

Åter i Modena ett par timmar på egen hand. Pass på attlLördagsstrosa och fönstershoppa tillsammans med lokalborna, slå dig ner på ett kafé, titta på folklivet eller ta en promenad till Enzo Ferrari-museet tillägnat bilmagnaten. 


Framåt sen eftermiddag återsamlas vi för avfärd till en välrenommerad vingård strax utanför Modena med vinfält och skön atmosfär. Här spenderar vi kvällen med rundtur, vinprovning och middag på gårdens utsökta restaurang. Den mest kända druvan i trakten är det bubbliga rödvinet lambrusco, traditionellt lätt och fruktigt men som också görs i mer strukturerade och torra varianter. Lambruscon ses av många som ett enkelt vin, men är här i allra högsta grad respekterat. Det passar nämligen utmärkt till lokala rätter med fettiga, rika smaker som fläskkorven cotechino. Här finns också en rad andra fina viner gjorda på druvor som trebbiano, albana och sangiovese. Middagen ackompanjeras av olika viner och det är bara att låta dig svepas med. Kockarna vet vad de gör och vad som passar till vad. Njut av en härlig måltid och goda viner i en raffinerad miljö. Är vädret med oss sitter vi ute till solnedgången på gårdens terrass!

Ingår: frukost, glassprovning, vinprovarmiddag


Söndag 6 april
BOLOGNA
Matlagningskurs i världens äldsta lärosäte
Vi lever som lokalborna och tar tåget till residensstaden Bologna. Tågstationen ligger fem minuter från vårt hotell, tåget går snabbast och tar oss rakt in i Bolognas hjärta där lokalguide möter för en stadsvandring. Bologna är en av Italiens mest livliga och kulturellt rika städer, känd en unik arkitektur. År 2021 blev stadenst 60 kilometer långa arkader upptagna på UNESCO:s världsarvslista. "Aldrig någonsin i hela världen har det funnits en friare och behagligare plats än Bologna", skrev den italienske nationalskalden Petrarca på 1300-talet. Det är lätt att hålla med även 2025. Bologna går under smeknamnet La Dotta, La Grassa, La Rossa - den Lärda, den Feta, den Röda. Den lärda för att staden har världens äldsta universitet och är symbol för den västerländska universitetskulturen. Den feta för stadens utsökta kök och världsberömda specialiteter som ravioli, tortellini, tagliatelle och mortadella. Den röda för den bevarade stadskärnan i röda nyanser, men också för stadens historiskt viktiga roll som antifascistiskt centrum under andra världskriget och en vänsterorienterad politik som (dock inte alltid) präglat staden. Under stadsturen kryssar vi genom gastronomiska läckerheter i den gamla stadskärnan och passerar den kända  matmarknaden Mercato di Mezzo.

Efter turen tid att på egen hand upptäcka Bologna, känna pulsen, shoppa, besöka bokhandlar. Eller slå dig ner på en taverna och ta in en charkbricka med mortadella och glas gott vin. Eller en "bolognese", pastarätten som hela världen valt att döpt efter staden Bologna, men som i Bologna aldrig kallas bolognese utan här heter ragù. 

Framåt kvällen samlas vi för att gå till en av Bolognas matlagningsskolor och får under ledning av specialister tillreda en typisk aperocena (aperitivo-middag) och ta del av den bolognesiska kökskonsten. En fantastisk dag att minnas, autentiska smaker och en unik atmosfär!

Ingår: frukost, matlagningskurs & middag


MÅNDAG 7 april
PARMIGIANO REGGIANO, ACETO BALSAMICO, NOCINO
Lokala lyxdelikatesser
Äntligen dags att bege oss till lokala producenter för att provsmaka och räta ut frågetecknen kring lyxdelikatesserna Parmiggiano Reggiano, traditionell balsamvinäger och likören nocino.

Parmigiano Reggiano är en av de mest skyddade och välkända ostarna i världen. Vi börjar dagen med att besöka en traditionell ostfabrik strax utanför Modena för guidad tur i och lyxig provsmakning, ackompanjerad av lokalt vin. I regionen tillverkas fyra miljoner hjul Parmigiano Reggiano per år. 550 liter mjölk går åt för ett hjul. Osten måste produceras inom gränsen för fem specifikt definierade italienska regioner, följa traditionella produktionsmetoder och innehålla vissa ingredienser. Mjölken ska vara färsk och produktionen sker vanligtvis samma dag som mjölken tas från korna. Korna ska vara uppfödda inom ett definierat geografiskt område och får inte äta foder med genmodifierade organismer. En speciell bakteriekulturer används, inga artificiella tillsatser är tillåtna och lagringstiden måste vara minst 12 månader. Mycket att hålla reda på!

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena – så och endast så lyder namnet på äkta balsamvinäger, lika dyr som parfym och saffran. Italienarna häller gärna de dyrbara dropparna på allt från kött och fisk till glass. LIksom Parmigiano Reggiano har begreppsförvirringen kring balsamvinäger lett till att den äkta varan idag är varumärkesskyddad. Strikta regler gäller och en mängd kontroller utförs för att säkerställa autenciteten. En äkta traditionell balsamvinäger tillverkas endast av druvsaft och framställningen är egentligen ganska enkel. Druvorna - bara vissa sorter och odlade inom ett visst område - hettas upp, vatten frigörs, musten reduceras och en lång lagringsprocess i tunnor med olika träslag tar vid. Lagringen måste pågå i 12 eller 24 år, allt därefter räknas inte. En äkta traditionell balsamvinäger får endast tappas på flaska om 100  ml stor flaska designad av den italienske formgivaren Giorgio Giugiaro. Lagringen ger den komplexa smaken och sirapsliknande konsistensen som bara en äkta traditionell balsamvinäger har. En fröjd för gommen!

Det finns också en mindre strikt reglerad fin balsamvinäger som är billigare men har kvalitetsstämpeln IGP (Indicazione Geografica Protetta). Även denna balsamvinäger har hög kvalitet och måste komma från ett visst geografiskt område men kan innehålla både vinäger och druvmust och den behöver inte lagras lika länge eller på samma sätt som den traditionella balsamvinägern. Vi åker till en familjeägd balsamvinägergård på kullarna utanför Modena där rundtur, provsmakning och en härlig lunch väntar!

Nocino. Mätta, belåtna och fulla av information beger vi oss åter mot Modena för att fortsätta kvällen på egen hand. Men först smälter vi intrycken och maten med en digestivo! Regionen har förutom sin rika matkultur också en lång tradition av att framställa likör. Nocino är den mest kända. Vi gör ett stopp och ser en anrik fabrik som tillverkar nocino i en mängd varianter. Nocino görs på valnötter som skördas då de är omogna och mjuka, läggs i alkohol ihop med socker och kryddor och ställs att mogna i månader för och utveckla den speciella smaken. Ett utmärkt avslut för kropp och knopp efter en dag fylld av delikatesser!

Ingår: frukost, provsmakning av ost, vinäger, nocino & lunch




TISDAG 8 april

TRADITIONELL TORTELLINI 
Matlagningskurs & avskedsmiddag
I dag stannar vi i Modena. Efter frukost går vi med auktoriserad lokalguide för en fördjupad kulturvandring genom staden och dess historia. Därefter egen tid att fika, shoppa eller ge sig hän och njuta en sista dag av Modena och dess gemytliga atmosfär. Det finns mycket att upptäcka! Hantverksbutiker, klädbutiker, bokhandlar, kyrkor, museer. Och har du ännu inte hunnit besöka  Modenas förnämsta glasskafé är det dags. 

Framåt kvällen samlas vi för att gemensamt promenera till ytterligare en matlagningskurs, denna gång på en av Modenas anrika restauranger - som ständigt får toppbetyg! Under ledning av lokal kock lär vi oss bland annat hur traditionell tortellini görs och avnjuter vår fulländade middag ihop med passande vin. En värdig avslutning på en gourmetvecka i Italiens matmekka!


ONSDAG 9 april

Check-out och hemresedag. Transfer till Milanos flygplats. Direktflyg Milano Linate-Stockholm Arlanda 13.00-15.40.


Med reservation för ändringar i kronologin på dagarna.

PRIS

Pris: 22.900 kr (del i dubbelrum)
SmartSenior-rabatt 1.500 kr
(Kan ej kombineras med andra rabatter)

Allt detta ingår:
- Direktflyg Arlanda-Milano Linate t/r.
- Transfers i Italien från/till flygplats.
- Transfer vid angivna utflykter.
- Tågbiljett t/r Modena-Bologna.
- 6 övernattningar på fyrstjärnigt hotell i centrala Modena inklusive frukostbuffé.
- Lättare lunch + traditionell middag på familjära restauranger i Modena ankomstdagen.
- Provsmakning av äkta parmaskinka, lunch & guidad tur hos känd producent.
- Provsmakning av gelato & guidad tur på världsberömda glassuniversitet Carpigiani.
- Provsmakning av Parmigiano Reggiano & guidad tur hos välrenommerad ostproducent.
- Provsmakning av traditionell balsamvinäger, lunch & guidad tur på anrik balsamicogård.
- Provsmakning av likören nocino och producentbesök på familjeägd fabrik.
- Vinprovarmiddag och rundvandring på vingård utanför Modena.
- 2 matlagningskurser - en i Bologna, en i Modena.
- Kulturvandringar med lokal auktoriserad guide i Parma, Bologna och Modena.
- Svensktalande reseledning från Tema Toscana  på plats under hela vistelsen.
- Turistskatter.
- Flygskatter.
- Tema Toscanas lagstadgade resegaranti hos Kammarkollegiet.

Tillkommer:
- Enkelrumstillägg 3.500 kr.
- Måltidsdryck där den inte ingår.


Väljer du flyg från annan avreseort än Stockholm eller väljer att resa med alternativt färdmedel, ordnar du detta själv inklusive transfer från/till flygplatser och ett avdrag görs med 1.500 kr på resans pris.

BOKNINGSVILLKOR

Intresseanmälan görs genom att klicka på rutan "boka resa" längre ner på denna sida. Vid anmälan utgår en handpenning om 3.000 kr (icke-återbetalningsbar) att erläggas inom tio dagar. Slutfaktura skickas ut två månader före avresa, att betalas senast 30 dagar före avresa. 

Dina flygbiljetter skickar vi ut två veckor före avresa.

TEMA TOSCANA har lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet. 

Max antal deltagare: 16
Resan genomförs vid minst 10 deltagare.

Boka här

Öppna kontaktformulär