Förfina sökningTema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens

Klassiska Toscana konst & kultur

valfria datum 2022

8 DAGAR / 7 NÄTTER
KONST, KULTUR, MAT & VIN

 

PROGRAM SOM PDF 

 

Upplev Toscanas prakt, konst, pittoreska byar, böljande landskap. På den här resan garanterar vi dig förstklassiga kultur- och konstupplevelser, ledda av vår kunniga svensktalande guide, Catherine Wallerman, bosatt i Florens sedan 40 år. Samtidigt är vi måna om att lägga in gott om luft i programmet så du också får tid att själv strosa och smälta intrycken.

 

Under en djuplodad introduktion till renässansstaden Florens, där vi bor de första fyra nätterna, besöker vi de omtalade kyrkorna, museerna, Boboliträdgården och mycket annat. En heldag reser vi in i Chiantidistriktet och får provsmaka Toscanas DOCG-viner på en familjeägd vingård med skön atmosfär. Vi gör ett stopp i den lilla staden San Gimignano med sina torn och fortsätter till Siena där vi bor de sista tre nätterna. Med utgångspunkt från Siena tar vi oss även en hel dag ner i det sköna Val d’Orcia-distriktet, besöker vinstaden Montalcino, kurorten Bagno Vignoni och den lilla renässanspärlan Pienza. Under vår vecka hinner vi också med att besöka etruskstaden Volterra.

 

Egentligen är maten och vinet i Toscana värd en resa i sig. Det toskanska köket är enkelt men raffinerat. I resan ingår sex måltider på förbokade restauranger med varierad typisk toskansk meny, inklusive vinprovarlunch.

 

Tema Toscana skräddarsyr även resor för privata sällskap och företag om minst 8 personer.

 

Tema Toscana klimatkompenserar för denna resa och på de flygresor vi bokar som ingår i våra gruppresor.

PRAKTISK INFORMATION

PROGRAM DAG FÖR DAG

Dag 1 STADSVANDRING, GALLERIA DELL’ACCADEMIA
Flyg Arlanda/Köpenhamn-Bologna med ankomst fm. Vår auktoriserade guide Catherine Wallerman, bosatt i Florens, möter på flygplatsen. Catherine Wallerman är med under hela resan. Transfer till Florens och check-in på charmigt hotell i centrum med nära till allt.  Samling i lobbyn innan vi ger oss ut på en guidad stadsvandring i staden som får varje besökare att rysa. Det var här renässansen spirade, som förändrade en hel värld och en promenaden blir en historisk odyssé över såväl Florens, Toscanas som Italiens historia. Hur kunde denna rikedom uppstå? Och varför blomstrade renässansen här, utan like i någon annan stad? Ståtliga palats och praktfull arkitektur breder ut sig gata efter gata. Vi passerar Piazza del Duomo och katedralen Santa Maria Fiora. Hur gjorde han, Brunelleschi, för att få till kupolen? Den enorma konstruktionen är än idag världens största kupol. Vi får en introduktion även till Giottos klocktorn och stannar vid Ghibertis paradisportar. Efter gemensam lunch på trattoria tar vi oss vidare till Galleria dell’Accademia för att få en introduktion till Michelangelos konstnärskap och beundra originalet av hans David-staty liksom ofullständiga verk – ständigt föremål för diskussioner inom konstvärlden. En resdag med tidig start brukar kräva lite vila. Middag på egen hand.

 

Dag 2 PALAZZO VECCHIO, UFFIZIERNA
Vi viger dagen åt kultur, arkitektur och ett av världens viktigste museer: Uffizierna. Vi börjar med att ta oss till fots till Piazza della Signoria där Palazzo Vecchio (Det gamla palatset) tronar. Den imponerande byggnaden kröns av ett 94 meter högt torn och är än idag Florens stadshus. Vi får en guidad tur inne i palatset och det är lätt att hänföras av den imponerande serien målningar och Florens största rum, ett förhärligande av statsmannen Cosimo de’ Medici och hela staden Florens. Lunch tillsammans på förbokad restaurang innan vi tar sats och går in på konstmuseet Uffizierna för en rejäl djupdykning i den klassiska konstvärlden. Här finns konsthistoriens och renässansen mästare, i rum efter rum. Här hänger verk av Giotto, Botticelli, da Vinci, Caravaggio och Titian. För att nämna några. Det var i denna byggnad som familjen Medici - vars inflytande syns överallt i Florens – hade sitt kontor, därav namnet Uffizi. Många av tavlorna tillhörde familjens privata konstsamling. När sista ättlingen dog testamenterade hon hela samlingen till galleriet och Florens invånare. Tre timmar är vad man (minst) behöver för att besöka Uffizierna. Konsten presenteras kronologiskt i olika rum inuti den hästskoformade byggnaden. Middag på egen hand.

 

Dag 3 SANTA CROCE, PONTE VECCHIO, BOBOLI
Vi börjar dagen med ett besök i kyrkan Santa Croce, Florens ”Pantheon”, som rymmer gravar åt mästare som Michelangelo, Galileo, Machiavelli och Rossini. Kyrkan har vackra klostergårdar och en stor öppen predikoplats som än idag spirar av liv och aktivitet. Flera av kapellen är dekorerade av Giotto på 1300-talet och andra medeltida storheter. När vi befinner oss i denna del av staden passar vi på att gå till Sant’ Ambrogio-marknaden med sin utomhusmarknad och genuina atmosfär. Vi smälter intrycken och intar lunch på närliggande restaurang. Promenerad vidare till Ponte Vecchio där guldsmedsaffärerna trängs. ”Gamla bron” är Florens äldsta bro med anor till 1300-talet. Från början var detta en samlingsplats för slaktare, garvare, snickare och bagare. På 1500-talet beslöt man att det var dags att bli av med smuts och stank och butikerna ersattes med smedjor, speciellt för guld och silver. Mitt på bron finns en berömd byst av Benevenuto Cellini, en av 1500-talets berömda guldsmeder. På väg till andra sidan bron – ”Oltr’Arno” – passerar vi via Ponte Vecchio också den fascinerande Vasarikorridoren innan vi når renässanspalatset Pitti, från början residens för bankirfamiljen Pitti. Vi befinner oss nu även vid ingången till den storslagna Boboliträdgården, Florens stadspark, där vi njuter av prakt och får en rundvandring. Boboli är en oas i Florens och ett stort utomhusmuseum, ursprungligen avsett för familjen Medici. I århundraden har parken inspirerat europeiska hov med grottor, fontäner och statyer från antiken och renässansen. Det har vi att tacka Cosimo de Medicis hustru Eleonora di Toledo för, som på 1500-talet såg till att få hit de bästa landskapsarkitekterna. Resten av dagen på egen hand. Passa på att gå in i Palazzo Pitti eller botanisera bland hantverksbutikerna i kvarteren på andra sidan Arno. En kaffe eller ett glas rekommenderas på Piazza Santo Spirito med sin sköna atmosfär och kokande studentliv. 

 

Dag 4 FLORENS PÅ EGEN HAND
Heldag för egna strövtåg i Florens. Besök saluhallen Mercato Centrale – en fröjd för ögat och smaklökarna! Här finns allt du kan önska och lite till. Vill du shoppa har du att välja bland allt från utomhusmarknader till mängder av eleganta märkesaffärer. Eller åk till Fiesole på kullarna norröver som enkelt nås med kommunal buss. Eller Piazzale Michelangelo på kullarna söder om Florens. Piazzale Michelangelo nås också med buss om du inte föredrar en stärkande promenad (och en hel del trappsteg).

 

Dag 5 CHIANTI, SAN GIMIGNANO, VINPROVNING
Frukost och utcheckning från hotellet. Vi lämnar Florens för att med buss slingra oss rakt in i det storslagna landskapet där Chiantidistriktets områden ligger på rad. Vindistriktet är världsberömt. Den här årstiden blommar också vallmon som gör fälten sagolikt röda. Under resan ger Carherine en föreläsning och introduktion till de olika druvorna och klassifikationerna av Toscanas DOCG-viner. Chiantidistriktet som breder ut sig mellan Florens och Siena är fyllt av historia, krig och kontroverser mellan städerna. Det ursprungliga distriktet heter Chianti Classico och de viner och vingårdar som ingår får ha den svarta tuppen, Gallo Nero, på flaskhalsen. Vi stannar till i San Gimignano med sina torn byggda av familjer som markerade ekonomisk makt och politisk framgång. Från början stod i lilla San Gimignano över 70 torn. 13 finns idag kvar efter alla fejder. Vi fortsätter till närliggande familjeägd vingård för en av resans gastronomiska höjdpunkter: vinprovarlunch och avsmakning Toscanas DOCG-viner. Möjlighet finns förstås att fynda viner och göra inköp. Under sen eftermiddag ankommer vi Siena där vi checkar in på centralt beläget hotell. En stunds vila och lugn och ro brukar komma väl till pass. Återsamling senare på kvällen för enklare tilltugg medan Catherine ger oss en kortare introduktion till Siena och vad som väntar dagen därpå.

 

Dag 6 HELDAG SIENA
Dagen inleds med en kulturpromenad, vi orienterar oss och känner pulsen på Siena – en charmig stad med slingrande gator och gränder. Kända landmärken passeras och vi får lära oss om Sienas historia och kultur. Siena och Florens var i många sekler ärkefiender, vilket sitter i än. Medan renässansen blomstrade i Florens, stannade medeltiden i Siena och här har gotiken satt tydliga avtryck. I Siena föddes också det moderna bankväsendet och staden kan stoltsera med världens äldsta bank, Monte dei Paschi, från 1472, idag ännu i bruk. Sienas centrum kröns av det snäckformade torget Piazza del Campo, ett av världens vackraste torg. Det är här den berömda hästkapplöpningen Il Palio med anor från 1200-talet går av stapeln årligen – en grandios show med botten av djupt allvar. Torget övervakas av stadens mäktiga rådhus med sitt 102 meter höga klocktorn. Innanför väggarna ståtar konst och målningar i världsklass av Sienaskolans mästare, bland annat de omtalade freskerna som visar ett gott och ett dåligt styre av en stad. Vi dröjer oss kvar på torget för att insupa atmosfären och äter gemensam lunch innan vi promenerar vidare till den mäktiga svartvitrandiga katedralen, ett museum i sig, för en guidad tur. Resten av dagen på egen hand. Redan 1966 blev Siena första stad i Europa att förbjuda motortrafik i centrum och det är ljuvligt att strosa här. Slå dig ner på ett glasscafé eller gå till ett enotek där du beställer en enklare charktallrik och ett glas. Från Siena kommer den utsökta skinkan cinta senese som har DOP-status (Denominazione di Origine Protetta), en italiensk kvalitetsbeteckning för jordbruksprodukter. Vill du göra inköp och ta med dig varor hem kan du ofta få dem vaccumförpackade av personalen i butikerna.

 

Dag 7 HELDAG VAL D’ORCIA
Efter frukost kliver vi på bussen för att göra en heldagsutflykt ett par mil söderut från Siena genom det förtrollande området Val d’Orcia. Naturen är annorlunda än i Chianti. Typiskt är glesa cypresser på mjuka kullar och ett magiskt ljus som hänfört tusentals konstnärer. Efter en dryg timme anländer vi den lilla vinstaden Montalcino där det finns tid att på egen hand provsmaka vin innan vi fortsätter vår rundresa till kurorten Bagno Vignoni. Det var här den ryske filmmästaren Tarkovskij förlade ett par oförglömliga scener i sin Nostalgia och – ja – byn är helt enkelt för vacker för att åka förbi. I Bagno Vignoni tar vi på egen hand en kopp kaffe och kanske något enklare att äta. Vi rekommenderar den läckra smörgåsbutiken vid ett av torgen för en kombinerad paus med goda smaker och hänförande utsikt. Vi fortsätter till Pienza som blir vårt sista stopp. Är du ostälskare har du hamnat rätt! Tack vare en visionär påve på 1400-talet är Pienza i dag pecorinostens näste. Ostbutiker trängs utefter huvudgatan och du kan provsmaka ost med olika lagringar och från olika gårdar. När stadens son Aenas Silvius Piccolomini 1458 blev utsedd till påve tog han namnet Pius II och böt namn på staden till Pienza = Pius stad. Pienzas pecorinosost är sötare, rundare och framför allt mer smakrik än den mer omtalade pecorino romano. Kvällen med avskedsmiddag på restaurang i Pienza.

 

Dag 8 VOLTERRA, HEMRESA
Vi checkar ut och lämnar Siena för att i lugn och ro bege oss mot Bologna för hemresa. Men först gör vi ett stop i Volterra – etruskstaden med sin ringmur och genuina hantverksbutiker – för en guidad tur och lunch på egen hand. Flyg med avgång från Bologna kvällstid till Stockholm med möjlighet att kliva av i Köpenhamn.


Med reservation för ändringar
© Tema Toscana 

PRIS

Pris: 21.900 kr
Enkelrumstillägg: 3.900 kr

VAD INGÅR

I priset ingår:
- Flyg t/r Sverige-Italien.
- Transfers och rundturer på plats.
- Boende 7 nätter på **** hotell i Florens
och Siena.
- Guidade turer i Florens, San Gimigignano,
- Siena, Montalcino, Bagno Vignoni, Pienza, Volterra.
- Rundtur i Chianti och Val d’Orcia.
- Inträdesbiljetter till Palazzo Vecchio, Uffizierna, Santa Croce, Boboliträdgården, katedralen i Siena och sevärdheter som ingår i programmet.
- 6 måltider inklusive viss mängd bordsvin och vatten.
- Vinprovning med avsmakning av Toscanas DOCG-viner.
- Svensktalande auktoriserad guide på plats under resan.
- Tema Toscanas bok ”Toscana” som skickas till dig före resan.

Max antal deltagare: 18

Samtliga turer och utflykter i programmet leds av vår svenska auktoriserade guide och ciceron Catherine Wallerman, bosatt i Florens sedan 40 år.

Vi promenerar och upplever städer och byar till fots, så sköna skor rekommenderas.

RESELEDNING

Catherine Wallerman.
Resan leds av vår historiekunniga
svensktalande auktoriserade guide
Catherine Wallerman,

bosatt i Florens sedan 40 år.

 

 

Jenny Rosenius, Tema Toscana
Frågor om resan:
info@tematoscana.se
Tel +46 8 23 34 50

 
BOKNINGSVILLKOR

Bokning görs genom att klicka på rutan "boka resa" längre ner på denna sida.

Handpenning:
Vid anmälan utgår en handpenning om 2.000 kr (icke-återbetalningsbar) att erläggas inom tio dagar. Anmälan är personlig.

Slutfaktura:
Slutfaktura skickas ut två månader före avresa.

Avbokningsvillkor:
Avbokning med förlust av handpenning kan göras fram till och med 60 dagar före avresa.
Vid avbokning 59-30 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris.
Vid avbokning senare än 30 dagar kan ingen återbetalning göras och du debiteras 100%.
Vid avbokningar skickar vi ut intyg att uppvisa för ditt försäkringsbolag där vi intygar att ingen återbetalning har skett från Tema Toscana.

 

Speciellt i anledning av corona:

Avbokning med återbetalning av hela summan utom handpenningen sker
1. Om lock-down ånyo råder Italien på grund av corona en vecka före avresa.
2. Om flyget är inställt på grund av corona en vecka före avresa.

Är Italien öppet och tar emot turister och flygen går gäller ordinarie avbokningsregler.

Skulle svenska UD avråda från resor till Italien samtidigt som Italien väljer att vara öppet och flygen går, måste UD:s avrådan vara ett faktum så sent som 10 dagar före avresa. Återbetalning kan då ske av allt utom handpenningen. I annat fall gäller ordinarie avbokningsregler.

Dina flygbiljetter skickar vi ut två veckor före avresa.

TEMA TOSCANA har lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet. Priserna baseras på aktuella valutakurser. Vi reserverar oss för oförutsedda förändringar i växelkursen som kan påverka priset.

Boka här

Öppna kontaktformulär