Bekvämligheter

Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens
Tema Toscana Företag och Konferens

Kulturresa till Ravenna

med Izabella Donkow

Italien är världens mest kulturtäta nation. Dock kan endast Ravenna ståta med att ha varit såväl romersk som gotisk huvudstad och därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien. Åtta av Ravennas mosaikprydda kyrkor och monument från senantiken återfinns på UNESCO:s världsarvslista. Stifta närmare bekantskap med dem (och mer därtill) i sällskap med vår kunniga ciceron Izabella Donkow. TEMA TOSCANA samarbetar också med Ravennas främste mosaikkonstnär Paolo Racagni och under resan gör vi studiebesök i hans ateljé för en djupare inblick i hantverket.

 

Izabella Donkow har under många år undervisat i Antikens kultur och samhällsliv vid Stockholms universitet, och har även undervisat vid Svenska Institutet i Istanbul. Hennes specialintresse är övergången från de antika religionerna till kristendomen i det romerska riket.

Praktisk information

RESEVILLKOR

Vid bokningstillfället utgår en icke-återbetalningsbar handpenningfaktura om 1.500 kr att betala inom tio dagar. Slutfaktura skickas ut cirka två månader före avresa. Avbokning med förlust av handpenning kan göras fram till 10 september. Vid avbokning från och med 11 september kan ingen återbetalning göras utan vi hänvisar till eget försäkringsbolag.

PRIS

11.900 kr/person

Enkelrumstillägg: 1.500 kr

PROGRAM

Lördag 20/10 Direktflyg med Norwegian Arlanda–Venedig 09.50-12.30. Transfer (ca 2 timmar) till Ravenna med abonnerad buss. På vägen stannar vi för gemensam lunch på förbokad restaurang och stadspromenad i kuststaden Chioggia och gör även ett stopp vid ”Garibaldis Hydda” i utkanten av Ravenna, där den italienske frihetskämpen Giuseppe Garibaldi stannade kort till. Check-in på ***Hotell Byron Centrale i Ravennas historiska centrum. Kvällspromenad och introduktion till stadens historia. Frivillig gemensam middag alternativt middag på egen hand.

Söndag 21/10 Vi inleder dagen med ett stopp vid Ravennas katedral och Ärkebiskopens palats. Det senare innehåller förutom ett museum för tidigkristen konst också ett berömt kapell tillägnat helgonet Andreas. Vi besöker det välbevarade och rikt utsmyckade Ortodoxa baptisteriet, även känt som Battistero Neoniano, som gjorde ett outplånligt intryck på psykoanalytikern C.G. Jung. Vi går till Domus dei Tappeti di Pietra, lämningarna av två privathus från 400- och 500-talen med välbevarade mosaiker. Vi promenerar också till kung Theoderiks mausoleum från 500-talet. Dagen avslutas med studiebesök i Ravennas ledande mosaikkonstnär Paolo Racagnis ateljé. Racagni ger oss en introduktion i konsten att tillverka och lägga mosaiker. Gemensam middag på förbokad restaurang.

Måndag 22/10 Dagen börjar med ett besök i basilikan San Giovanni Evangelista, stadens äldsta kyrka. Därifrån tar vi oss till det närbelägna i Arianernas baptisterium, ett av få bevarade monument tillägnat arianismen, en försvunnen riktning inom kristendomen. Nästa anhalt är mosaikmuseet Museo Tamo, inhyst i suggestiva lokaler i en f.d. kyrka. På vägen dit stannar vi till vid basilikan Sant’Agata Maggiore. Efter lunch väntar dagens höjdpunkt: besök av kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från 400-talet och kyrkan San Vitale från 500-talet med sina spektakulära interiördekorationer. Middag på egen hand.

Tisdag 23/10 Promenad till lämningarna av det så kallade Theoderiks palats. Härifrån hämtade Karl den store i början av 800-talet marmor för att smycka sitt palatskapell i Aachen. Ett stenkast bort ligger Sant’Apollinare Nuovo, basilikan som ostrogoternas kung Theoderik lät bygga under sin tid som härskare över Italien. Vi tar oss vidare mot
basilikan San Francesco med sin suggestiva översvämmade krypta, liksom den närbelägna sista viloplatsen för Italiens nationalskald, florentinaren Dante Alighieri. Förmiddagen avslutar vi med att besöka Dantemuseet. Eftermiddagen fri att på egen hand utforska Ravenna. Avskedsmiddag på förbokad restaurang.

Onsdag 24/10 Efter frukost lämnar vi Ravenna för avfärd mot flygplatsen. På vägen stannar vi i närbelägna Classe, som under antiken var en viktig romersk flottbas, och besöker basilikan Sant’Apollinare in Classe. Flyg med Norwegian Venedig–Arlanda (mellanlandning i Oslo) 13.45-19.00.

Med reservation för ändringar

VAD INGÅR

- Direktflyg Arlanda–Venedig t/r
- Transfers i Italien
- Logi 4 nätter i dubbelrum på  *** hotell i Ravenna
- 4 frukostar
- 1 lunch inklusive bordsvin
- 2 trerättersmiddagar inklusive bordsvin
- Inträden till samtliga sevärdheter enligt program
- Studiebesök i Paolo Racagnis mosaikateljé
- Flygskatter
- Reseledning av svensktalande ciceron Izabella Donkow. Izabella har mångårig erfarenhet av undervisning i Antikens kultur och samhällsliv vid Stockholms universitet, och har undervisat vid Svenska Institutet i Istanbul. Hennes specialintresse är övergången från de antika religionerna till kristendomen i det romerska riket.

Skicka intresseanmälan

Öppna kontaktformulär